Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

MOUNT ETNA 3323m.- ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ TORRE DEL FILOSOFO 2919m.- ΣΙΚΕΛΙΑ(16/11-23/11/2013)





https://www.youtube.com/watch?v=0x1B6EWNLds

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ 3.323 μ.
ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ…

ΗM.1η 
ΣΑΒ.16/11/2013: Αναχώρηση από το Ελ. Βενιζέλος στις  6.25 π.μ, με πτήση της Lufthansa (μέσω Μονάχου) για την Κατάνια της Σικελίας. Φτάσαμε στις 11.35 π.μ και αμέσως συνεχίσαμε το ταξίδι για τις Συρακούσες όπου επισκευτήκαμε το αρχ.ελληνικό θέατρο και κάναμε βόλτα στα σοκάκια της πόλης και το παλιό λιμάνι, αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα. Επιστροφή στην Κατάνια και διαμονή στο κέντρο της πόλης, στο Casa Etnea.

ΗΜ.2η     
ΚΥΡ.17/11/2013:Το πρωί πήραμε το αυτοκίνητό μας και ταξιδέψαμε στην ακτή της Ταορμίνας, από την παραλιακή διαδρομή. Στην  επιστροφή απολαύσαμε το θέαμα της χιονισμένης Αίτνας και τις εκρήξεις του ηφαιστείου που ήταν εντυπωσιακές, καθώς έδυε ο ήλιος. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο χωριό Nicolosi σε υψόμετρο 700 μ. στους πρόποδες του βουνού. Το ίδιο βράδυ πήγαμε ψηλά στην Αίτνα και κάναμε βραδινές λήψεις με τις εκρήξεις του ηφαιστείου κάτω από τον  έναστρο ουρανό.

ΗΜ.3η     
ΔΕΥΤ.18/11/2013: Ημέρα ανάβασης στην Αίτνα. Αφού πήραμε το πρωϊνό μας στον ξενώνα του χωριού ξεκινήσαμε για το καταφύγιο Sapienza που βρίσκεται στα 1.910 μ. από εκεί ανεβήκαμε στην κορυφή Torre Del Filosofo στα 2.919 μ. υψόμετρο, ακριβώς κάτω από τους κεντρικούς κρατήρες του ηφαιστείου. Το βουνό ήταν χιονισμένο και οι καπνοί από τους κρατήρες έκαναν  το θέαμα εντυπωσιακό. Βρισκόμασταν πάνω από τα σύννεφα, στα πόδια μας η πόλη της Catania και η θάλασσα της Σικελίας. Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο Nicolosi.

ΗΜ.4η
ΤΡΙΤ.19/11/2013: Ταξίδι στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας. Πήραμε την autostrada A19 και αφού διασχίσαμε την κεντρική ραχοκοκκαλιά του νησιού, σταματώντας στην πόλη της Enna και στη λίμνη Vilarosa, φτάσαμε αργά το μεσημέρι στην πόλη του Palermo. Μείναμε σε ξενοδοχείο στο λιμάνι κάτω από τον χαρακτηριστικό λόφο. Το βράδυ ανακαλύψαμε τις ομορφιές της πόλης με τα υπέροχα νεοκλασικά και μπαρόκ κτίρια και τους μεγαλοπρεπείς ναούς. Χαθήκαμε στα στενά της αράβικης συνοικίας και νιώσαμε τον παλμό της νυχτερινής ζωής στην πόλη της Μαφία.

ΗΜ.5η
ΤΕΤ.20/11/2013: Πήραμε τη διαδρομή της βόρειας ακτής του νησιού και καταλήξαμε στο λιμάνι του Milazzo, όπου φεύγουν τα καράβια για τα Αιόλια νησιά και το Stromboli. Δυστυχώς το δελτίο καιρού δε μας επέτρεψε να τα επισκευτούμε, όπως είχαμε αρχικά προγραμματίσει. Έτσι συνεχίσαμε για τα στενά της Μεσσήνης και το βράδυ καταλήξαμε στην Κατάνια. Βρήκαμε τον φίλο μας Gerardo και μείναμε πάλι στον αγαπημένο μας ξενώνα, Casa Etnea.

ΗΜ.6η
ΠΕΜ.21/11/2013: Σήμερα είχαμε την ευκαιρία μιας καλής γνωριμίας με την πόλη της Κατάνια. Μετά το πρωϊνό αναχωρήσαμε από την Via G.Verdi για την κεντρική λεωφόρο της πόλης την Via Etnea. Αμέσως μετά πήγαμε στην Piazza Duomo όπου βρίσκεται το σύμβολο της πόλης, ο ελέφαντας. Επισκευτήκαμε τον ναό της S.Agata που είναι η προστάτρια αγία της Κατάνια, καθώς και την Piazza Bellini. Tο βράδυ φάγαμε σε μια εξαιρετική tratoria στο κέντρο της Κατάνια και καταλήξαμε στα μπαράκια της πόλης, γύρω από το θέατρο Maximo. Η νυχτερινή ατμόσφαιρα ήταν θαυμάσια, με όλα τα υπέροχα παλιά κτίσματα φωτισμένα.

ΗΜ.7η
ΠΑΡ.22/11/2013: Εκδρομή στα μπαρόκ χωριά του νότου και το νοτιότερο άκρο του νησιού. Ξεκινήσαμε από το χωριό Noto που είναι ένα ζωντανό αριστούργημα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής.Τα γεροντάκια στην πλατεία μας έδωσαν  κάθε πληροφορία που χρειαζόμασταν. Συνεχίσαμε για το χωριό Scicli και καταλήξαμε στην παραλία Donalucata με τα εντυπωσιακά κύματα της Μεσογείου και την χρυσαφένια άμμο της. Το απόγευμα λίγο πριν  τη δύση και αφού περάσαμε από το Pachino και τη λιμνοθάλασσά του, φτάσαμε στο χωριό Portopalo και στο ακρωτήριο Capo Passero. Το νοτιότερο άκρο της Σικελίας.

ΗΜ.8η
ΣΑΒ.23/11/2013: Ημέρα επιστροφής. Πήγαμε στο κατάστημα ορειβατικών ειδών Decathlon στο αεροδρόμιο της Κατάνια. Αφού η Αίτνα μας χάρησε μια εντυπωσιακή τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου της, πήραμε την πτήση της επιστροφής μας για Αθήνα. Σταματήσαμε για ανταπόκριση, στο πολύ οργανωμένο και φιλικό στον  ταξιδιώτη, αεροδρόμιο του Μονάχου και αργά το βράδυ στις 23.00 μ.μ, φτάσαμε στην Ελλάδα.



  Κείμενο: Ηλίας Τσίκας