Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Poonhill 3210m - Nepal 2009























Νεπάλ..Στις κορφές του κόσμου



Μήνας Σεπτέμβριος, βρισκόμαστε «χαμένοι» κάπου στα βάθη της Ασίας, στο μακρινό Nepal, στο βασίλειο των ψηλών βουνών, στην μέκκα του αλπινισμού για όλους τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες αυτού του κόσμου. Τροπική βλάστηση στα χαμηλά υψόμετρα, ποτάμια κατεβαίνουν απ΄τις ψηλές κορφές και δημιουργούν τον δικό τους μικρόκοσμο, καταρράκτες και μια μαγική ομίχλη από την ροή του νερού, που φέρνει ζωή στους ορεινούς ορυζώνες των Νεπαλέζων. Εκεί που το βλέμμα σηκώνεται πολύ ψηλά για να θαυμάσει τα πανύψηλα βουνά.
Βρισκόμαστε στην καρδιά των Ιμαλαΐων...άνθρωποι, χωριά και παρθένα φύση.
Είναι Σεπτέμβριος και οι μουσώνες είναι στο τέλος τους, παρόλα αυτά οι βδέλες μετά από κάθε βροχή κάνουν την εμφανισή τους.
Βρισκόμαστε στο δρόμο για την Ποκάρα, την παραλίμνια πόλη του Νεπάλ, φημισμένη για την ομορφιά της. Στόχος είναι το Poon Hill στα 3.211 μέτρα με θέα τους γίγαντες των Ιμαλαίων...σε μια θέα από τις καλύτερες σε ολόκληρο τον κόσμο!! Το Νεπάλ με τη γνωστή ασιατική φασαρία των μεγαπουπόλεων με κάθε όχημα και ζώο να κινείται οπουδήποτε. Εμπνέει όμως και την ηρεμία της βουδιστικής και ινδουιστικής κοσμοθεωρίας. Ο ταξιδευτής αφήνεται στις εικόνες και  εμπειρίες.
Το ταξίδι στο Ghorepani (Γκορεπάνι) - Poon Hill (Πουν χίλ), που βρίσκεται στην περιοχή της Annapurna, θεωρείται ως η καλύτερη  πεζοπορία στο Νεπάλ.
Το ταξίδι  αυτό προσφέρει το εντυπωσιακό σκηνικό των βουνών μαζί με τα γοητευτικά χωριά  που κατοικούνται κυρίως από τις νεπαλέζικες ορεισίβιες φυλές Gurungs & Magars. Πυκνά δάση Rhododendron  που μοιάζουν με ζούγκλα, πλήθος πτηνών και βαθιά υποτροπικές κοιλάδες,  όλα αυτά κάτω από την Annapurna και  την μοναδική κορυφή Machhapuchhare (Fishtail Peak –σημαίνει ουρά του ψαριού στα νεπαλέζικα) να δεσπόζει στον ορίζοντα. Ένα από τους σημαντικούς στόχους  αυτού του ταξιδιού είναι η ανάβαση στο Poon Hill (3211m), ίσως το πιο εντυπωσιακό  μπαλκόνι για τοπία βουνών πάνω στη Γη.
Όταν ανατέλλει ο ήλιος, αγγίζει τις χιονισμένες κορφές των Ιμαλαΐων. Τους γίγαντες, Νταουλαγκίρι (8.167 μ.) και Αναπούρνα (8091 μ.) μαζί τους κι ένα λαβύρινθο από  άλλες ψηλές κορφές, που σταδιακά εμφανίζονται στο μάτι. Αυτό όντας μαγεμένο δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που αντικρύζει!!



























Το χρονικό των Ιμαλαΐων..Από το Kathmandu στην Annapurna

10 Ημέρες ταξιδιού... Η ματιά περιπλανιέται πάνω απ’το μικρό πρώην βασίλειο
του Νεπάλ και στο φτωχό μα υπερήφανο έθνος του. Αποτελείται από 80% ινδουιστές και περίπου 20% ορεισίβιους βουδιστές που τα πολύχρωμα σημαιάκια που χρησιμοποιούν στις τελετές τους, έχουν γίνει σήμα κατατεθέν σ΄όλες τις εικόνες των αποστολών υψηλού βουνού, που πραγματοποιούνται στη χώρα. Τα επίπεδα που παρατηρούνται στην τοπογραφία του Νεπάλ και ξεκινώντας από το νότο προς το βορρά είναι τα ακόλουθα: Πράσινες γεμάτες ορυζώνες κοιλάδες και πεδιάδες στα σύνορα με την Ινδία, με ποτάμια να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το νοτιά, ερχόμενα «φουριόζικα» και δυνατά, στραγγίζοντας τα χιόνια των Ιμαλαίων. Η  γεωγραφία συνεχίζει με τα υψίπεδα που κυμαίνονται από 800 εώς 1.500 μέτρα υψόμετρο. Σ’αυτό το τοπίο ανήκει και η πρωτεύουσα το Κατμαντού, ταξιδιάρα πόλη βρισκόμενη εν αταξία. Εδώ υπάρχουν πολλές υποτροπικές ζούγκλες που βασίζουν την ύπαρξή τους στο πλούσιο νερό που πέφτει κατά τη διάρκεια των μουσώνων, σ’όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Η οροσειρά των Ιμαλαίων στο βορρά σταματάει την ανάπτυξή τους καθώς αρχίζει το αλπικό τοπίο με τους παγετώνες και τα αιώνια χιόνια, τις μορένες και τις αλπικές λίμνες. Δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών πριν από εκατομμύρια χρόνια. Θεωρούνται νεαρά σε ηλικία βουνά και αποτελούνται από τις υψηλότερες κορφές του πλανήτη.

Κείμενο: Ηλίας Τσίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου